Уважаеми д-р Шамбек, д-р Скала, мадам Скала и д-р Тодев,

Благодаря Ви, че отделихте от скъпоценното си време и със съдействието на нашия скъп приятел д-р Тоде Тодев, при посещението си в България, дойдохте и при нас, в Старинен Пловдив, където е резиденцията на Фондация “Международен институт за изследване на кооперациите”. Подчертавам, че с това ни оказвате висока чест, защото Австрия за нас е един голям пример за развита, успешна европейска държава, тя е и един модел, който ние бихме искали да постигнем в бъдещото си развитие.

Ако в миналото Австроунгарската империя е била огромна многонационална държава, то днес Австрия по брой на населението си е сравнима с България, а много от европейските ценности са присъщи за културата и философията на хората и в двете страни. Постиженията на австрийския народ, особено с утвърдените конституция и държавност, авторитета на изтъкнатите и признати политици /например вие/, както и успехите на австрийската икономика ни дават надежди, че ние също можем да постигнем добри резултати в развитието си като член на Европейския съюз, и то като имаме вашия пример в голямото европейско семейство. Затова вашето посещение в нашата фондация ние приемаме и като една подкрепа на усилията ни да вървим в правилната насока и по вашия път. Тук още веднъж искам да благодаря на неоценимата помощ на д-р Тоде Тодев за осъществяването на тази среща.

dsc02513-copy

Тази благодарност е и въведение към ретроспекцията, която в случая съм длъжен да направя при представяне на Фондация “Международен институт за изследване на кооперациите”. За мен и моите колеги идеята съществуваше и преди близо две десетилетия, макар и в един относително латентен вид. България беше в преход и ние следяхме внимателно икономическите процеси в Европа, търсехме модел на подражание и развитие в сродни по брой на населението държави, в сходни икономически паралели. И точно в този период на търсене, при едно посещение на д-р Тоде Тодев в една българска банка, на която бях директор и отговарях за валутната търговия, се запознах с него и оттогава започна запознанството ни, а после и изучаването на австрийската икономическа школа.

При срещата ни тогава разбрах, че той има серозни разработки и издания по темата и импровизирано, заедно отидохме в офиса на Популярна каса – Пловдив, създадена току-що от мен и двадесетина съмишленици. Състоя се една интересна и увлекателна беседа, като основната заслуга за това беше на Тоде Тодев, който пред тази малка аудитория от колеги и приятели изнесе и своята първа лекция.

s4

И така вече 18 години, с неповторима енергия Тоде Тодев при всяко идване в България се срещаше с нас, изнасяше лекции и беседи. Участваше непосредствено и в първите практически стъпки: учредяване на Асоциацията на кредитните кооперации, освен срещите си с нас ни придружаваше и в битките по институциите – БНБ, с политици и депутати в парламента, обясняваше на всички за Райфайзен, Шулце-Делич и др. И така всяка година, без да пропусне.

s2

За да се стигне до 2005 година, когато се проведе и първата голяма международна среща в деловия център на Пловдив и България– Международния панаир, където основните лектори – д-р Тоде Тодев и проф. Йохан Бразда, предизвикаха огромен интерес със своите лекции за иновациите в развитието на кооперациите.

Резултатът от тази среща ни вдъхнови и аз, проф. Гроздин и проф. Конарев, които имахме известен опит в изграждането на кооперации както през социализма, така и в първите години на прехода, решихме да учредим Фондация “Международен институт за изследване на кооперациите” с участието на д-р Тоде Тодев, проф. Бразда и Шедеви. Нашият основен замисъл беше, че кооперативните идеи за енергизиране на бизнес структури могат да получат развитие чрез изграждане на бизнес мрежи в интернет. В най-общия случай всеки работи със своите си ресурси, но се свързва и обменя информация с останалите от мрежата, което енергизира обща икономическа мощ в определен отрасъл или направление на бизнеса. Законодателството на Европейската кооперация дава шанс на българските кооперации за развитието на техния бизнес. Нормите на Европейското право навлизат и при нас.

Сега, 2010 година, може да направим и една равносметка. Какво показва тя?

  • Фондация “Международен институт за изследване на кооперациите” вече има активи в резултат на дарения – акции, резиденция и др.
  • Четири години издава периодичното списание “Финанси”
  • Поддържа и електронна медия в интернет – сайт Financebg.com
  • Издадени са пет книги за финанси, популярни каси и банки
  • Проведени са три международни срещи
  • Създадена е Библиотека “Бъдеще”
  • Притежава колекцията на Никола Тодев. Дарението съдържа десетки хиляди картички от цял свят, техният брой се увеличава, много от тях вече са достъпни чрез дигатални варианти в интернет, за да разпространяват знания за архитектура, скулптора и живопис.
  • s3

Днес в действие са няколко проекта за изграждане на бизнес мрежи като европейски кооперации. Един от тези проекти е „Орфей”. Защо митичният певец и музикант, какви са неговите послания, които кореспондират с нашия глобален свят?

“Кръв не проливай” е строфа на Орфей, с която той проповядва да се спрат ритуалните жертвоприношения и убийства и чрез своите мистерии е налагал нови за времето си идеи. Той определя словото и музиката като две крила на свободата на човешкия дух. Чрез пиенето на вино/питието на Орфей, което ние предлагаме/, чрез танците и песните се е развивал човешкият дух в Орфеевите мистерии. “Не умират тези, които се обичат” и въздържанието от убийство измъква древните хора от варварските езически обичаи и ги насочва към възвишени човешки ценности. Орфей учи гърците и другите народи в региона на поезия и музика, чрез неговите последователи Тракия и Родопите стават родина на музикотерапията. Някои определят Орфей като първи богослов, творец с колосален синтез на идеи, ясновидец, като човек, който говори с боговете. Изследователи го определят като един от създателите на буквеното писмо през ХІІІ в. пр. Христа в земите на тракийските племена и Родопите. Духът на Орфей се носи в различните митове и легенди, основа на европейската цивилизация, така че независимо дали става дума за танците върху жарава, легендата за златното руно и аргонавтите или постижения в областта на изкуството и културата, под пластовете на времето блести златното наследство на този изключителен феномен на човешкия дух.

Още веднъж искам да Ви благодаря и да Ви пожелая ползотворни срещи в Пловдив и в нашата Родина!

Вашият коментар